Openbare Verlichting

 Dat is de verlichting van straten, wegen en pleinen. De straatlantaarns in het openbaar gebied. De gemeenten zijn individueel verantwoordelijk voor het onderhoud van de straten en wegen op hun gebied. Uit oogpunt van verkeersveiligheid ook voor het beheer van de openbare verlichting. In toenemende mate speelt de openbare verlichting ook een rol in de persoonlijke veiligheid van de mens. In een zich snel ontwikkelende samenleving anno nu komen daar aspecten als energiebesparing, duurzaamheid, onderhoudsvriendelijkheid, passendheid in het landschap of de omgevingen bij. 

In 2007 hebben de samenwerkende gemeenten de handen ineen geslagen, gezamenlijk het onderhoudscontract aanbesteed en het Bureau Openbare Verlichting Lek-Merwede (Bureau OVL) opgericht voor het beheer, de begeleiding en advisering van de openbare verlichtingstaken. 

Per 1 januari 2012 werkt de Gemeenschappelijke Regeling Bureau Openbare Verlichting voor 10 gemeenten. Dit zijn de gemeenten Giessenlanden, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Krimpenerwaard, Leerdam, Molenwaard, Papendrecht, Vianen en Zederik.